WensProkkels bij Estinea

Aan het woord is Henrique Grijsen, participatiecoach bij Estinea.
Zij is altijd op zoek naar het verbinding en ontmoeting. Als participatiecoach is Henrique dan ook erg blij met stichting Prokkel. Een van haar eerste activiteiten, na al weer ruim zes jaar geleden, was aansluiting zoeken bij de interne Prokkelwerkgroep van Estinea. Inmiddels is zij het vaste aanspreekpunt.
Samen met een aantal collega’s heeft ze een paar jaar geleden de “ProkkelWenskaarten” actie bedacht. Met oud en nieuw krijgen alle cliënten een nieuwjaarskaart thuisgestuurd: de beste wensen voor het nieuwe jaar met daarbij de vraag: Wat is jouw Prokkelwens op gebied van werk en ontplooiing. Er zit ook een antwoordkaart bij. Alle reacties komen binnen bij Henrique. De vragen die langkomen variëren van een dagje meelopen bij een kapper of vakkenvullen bij de Jumbo, vertelt Henrique. Maar ook wensen die te maken hebben met meer persoonlijke interesses of hobby’s. De vragen zijn echt heel gevarieerd. Het is mooi om te zien dat het cliënten én begeleiders aan het denken zet en tot mooie gesprekken leidt.

Het is een fijne manier om cliënten op een laagdrempelige manier in contact te brengen met lokale bedrijven en organisaties. Het initiatief gaat van de cliënt uit, dat maakt de uitgangspositie al anders, maar ook bedrijven kunnen aftasten. Door de opening van twee kanten kan er iets moois ontstaan, zoals bijvoorbeeld een begeleid zelfstandige werkplek of een frequente meeloopdag.
Voor het realiseren van de Prokkelwens maak ik, vertelt Henrique, graag gebruik van het netwerk van mijn collega’s. Als een cliënt graag wil kijken in het ziekenhuis, dan zet ik een oproep op ons intranet. Op die manier worden er heel veel mensen bij betrokken, dat maakt het én makkelijker én leuker.

Leo

Leo is een groot voelballiefhebber. Dat zijn wens iets met voetbal moest zijn, was duidelijk. Een dag meelopen bij de Aaltense voetbalclub AZSV, dat zou hij graag willen. Zogezegd zo gedaan: Prokkelen bij het tuinteam van AZSV en meehelpen op het voetbalterrein.
Voor Leo was het spannend; kan ik daar wel mijzelf zijn en word ik geaccepteerd? Wat kan ik wel/niet zeggen of laten zien? Tot zijn eigen verbazing was dit geen punt; Leo voelde zich vanaf het begin als mens tussen mensen. Nu werkt hij er meerdere keren per week.

Henrique als participatiecoach vertelt hoe de effecten ook doorwerken in zijn persoonlijke leven. Hij is beter te pas, geniet meer van het leven en laat zich ook thuis in zijn woongroep meer zien. Bij AZSV zouden ze niet meer zonder Leo kunnen, ze weten wat ze aan elkaar hebben. Wel zo belangrijk in een team!

Britt en Veeramma

Donderdag 9 juni 2022 hadden Britt en Veeramma hun Prokkel op de OK van het Slingeland Ziekenhuis.

Britt haar grote wens is in vervulling gegaan, een kijkje nemen op de operatiekamer en iemand opereren, dit samen met Veeramma. Dat opereren is natuurlijk niet echt gebeurd, maar Britt en Veeramma hebben wel geoefend op operatieassistente Debby!

We zijn begonnen met omkleden, want alles moet natuurlijk steriel zijn. Daarna de voorraadruimte bekeken met alle spullen die op een OK nodig zijn. En toen mochten we naar de OK samen met 4 lieve operatieassistenten. Er is veel verteld en uitgelegd en al gauw kwamen de vragen los en er werd uitgebreid getest en geoefend. 

Ook mocht er nog een kijkje genomen worden op de uitslaapkamer.
Ondanks dat het heel spannend was, hebben Britt en Veeramma erg genoten van deze “Prokkel” ontmoeting, een ontmoeting waar nog heel lang over nagepraat zal worden!