Winnaars Gouden Prokkel bekend

winnaars Gouden Prokkel 2013

Blije winnaars van de Gouden Prokkel, een prijs voor initiatieven die leiden tot ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Dankzij de inzet van twee medewerkers van Koppel Epe, kon Rene Blom een dag stagelopen op de vrachtwagen. Zijn stage was één van de duizenden Prokkelstages tijdens de Week van het Prokkelen.

Vrijdag zijn in Utrecht de Gouden Prokkels uitgereikt. Dat is de prijs voor initiatieven die leiden tot een ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

Juryvoorzitter van stichting Prokkel, Gerdi Verbeet, reikte de prijzen uit in drie categorieën. In de categorie Prokkelstage ging de Gouden Prokkel naar Stichting Koppel uit Epe. De leden van Onderling Sterk Nijmegen wonnen de felbegeerde Gouden Prokkel in de categorie Mensenrechten. En in de categorie Prokkelen in de Samenleving won ROC Mondriaan uit Leiden het goud. De drie winnende projecten zorgden volgens de jury voor inspirerende ontmoetingen tussen mensen die niet zo makkelijk met elkaar in contact komen.

 

Winnende projecten uitgelicht
Dankzij de zussen Meggie en Kari Moors van Koppel kon Rene Blom stagelopen op de vrachtwagen, liep Glenn stage bij Go Ahead Eagles en leerde Angelique bloemschikken bij een plaatselijke bloemenwinkel. De leden van Onderling Sterk Nijmegen gaven een gastcollege over mensenrechten aan leerlingen van het ROC Nijmegen. Het bijzondere van deze Prokkel is, dat het geheel door mensen met een verstandelijke beperking is bedacht en uitgevoerd. Vanuit het ROC Mondriaan organiseerden 45 3e jaars studenten in totaal 11 activiteiten waarbij mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten.

Participeren: Meetellen is meedoen
Juryvoorzitter Gerdi Verbeet vindt het belangrijk dat de winnende initiatieven in het zonnetje worden gezet. “Gouden Prokkels zijn bedoeld om te laten zien hoe inspirerend, divers en leuk ontmoetingen tussen mensen met en mensen zonder beperking kunnen zijn. Met deze prijs wordt dat zichtbaar, en anderen kunnen daar weer inspiratie uit halen.” Duizenden vrijwilligers organiseren in bedrijven, buurten, op scholen en in het verenigingsleven activiteiten die mensen met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact brengen. Deze ontmoetingen dragen op een heel persoonlijke manier bij aan het versterken van de positie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving en het vergroten van sociale netwerken. En daarin ligt precies de belangrijkste doelstelling van de Prokkelweek. Door de ontwikkelingen binnen het sociaal domein (de hervorming van de Langdurige Zorg, de Participatiewet en de Wet op de jeugdzorg) wordt dit steeds actueler.

Week van het Prokkelen
De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt traditiegetrouw gehouden in de eerste week van juni. Prokkel werd in 2008 bedacht door het Fonds verstandelijk gehandicapten, Sien, LFB, VGN, Stichting SPZ, ’s Heeren Loo en MEE Nederland. Met de hulp van een aantal zelfstandig ondernemers is het tweedaagse evenement van toen inmiddels uitgegroeid tot de Week van het Prokkelen. In die week worden in heel Nederland op honderden plaatsen activiteiten georganiseerd waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen. Mooi om te zien is dat mensen met een beperking zelf steeds vaker het voortouw nemen.

prok•kel de; m -s, -en 1 prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking