Bijeenkomst Erfgoed Brabant

Erfgoedvrijwilliger.nl organiseert drie kennis- en inspiratiesessies rond het thema ‘sociale toegankelijkheid’. De tweede bijeenkomst is getiteld ‘Ervaringsdeskundigen aan het woord’ en vond plaats op woensdag 10 mei tussen 15.30 uur en 17.00 uur. Centraal stond de vraag: wat kun jij doen om sociale toegankelijkheid te verbeteren?

Erfgoed is van ons allemaal, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt op jouw erfgoedlocatie en dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen? Sociale toegankelijkheid speelt een grote rol bij het ontvangen van gasten of nieuwe vrijwilligers die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Sociale toegankelijkheid betekent dat er op een gewone manier met je wordt omgegaan. Bijvoorbeeld dat je gastvrij ontvangen wordt, dat je goed te woord wordt gestaan en dat je makkelijk bij de juiste (online) informatie kunt komen.

In een reeks online bijeenkomsten gaan we aan de slag met het onderwerp sociale toegankelijkheid. De focus ligt hierbij op gasten en nieuwe vrijwilligers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. In deze tweede online bijeenkomst gaven we het woord aan ervaringsdeskundigen. Hoe heeft hun fysieke of verstandelijke beperking invloed op hun bezoekerservaring of vrijwilligerswerk? Hiernaast komen kort aan het woord de organisaties: Mikxs, Steffie.nl, stichting Prokkel en Naar een Museum.

Naar aanleiding van deze bijeenkomst op 10 mei heeft Marian Geling een aantal tips voor het toegankelijker maken van een erfgoedlocatie op een rijtje gezet. Deze tips zijn gemaakt samen met Noortje en Nathan, ervaringsdeskundigen van Cello; Daniëlle, ervaringsdeskundige bij Amerpoort; en Micky, ervaringsdeskundige bij Stichting Prokkel. Daniëlle en Micky zijn ook ambassadeur Toegankelijke Musea bij Steffie. Omdat deze tips niet alleen waardevol zijn voor de deelnemers van de bijeenkomst, worden de tips ook op deze website gedeeld met een breder publiek. Dit geldt ook voor de mooie column van Micky Hermes:

https://www.erfgoedbrabantacademie.nl/tips-van-stichting-prokkel

https://www.erfgoedbrabantacademie.nl/column-van-micky-hermes

Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Erfgoedvrijwilliger.nl en Erfgoed Brabant. 

Informatie

LocatieDatum

10 mei 2023

Contactpersoon


e-mail:
tel: