Plantjesmarkt in Nooitgedacht

De Plantjesmarkt is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement van stichting de Trans (gehandicaptenzorg) georganiseerd door dagbestedingslocatie Het Tuinhuis.

In 2016 ontstond bij het team van Het Tuinhuis het idee om een Plantjesmarkt te organiseren. Het doel van deze markt was om onze dagbestedingslocatie en ons aanbod onder de aandacht te brengen bij met name verwanten, wettelijke vertegenwoordigers, collega's en buurtgenoten. Daarnaast wisten we dat er in vroegere jaren op De Trans, toen nog Mariëncamp geheten, ieder jaar een fancy fair werd georganiseerd die nog heel vaak ter sprake kwam bij vele cliënten als ook de begeleiders. "Was het maar net als vroeger'', "weet je nog de gezellige fancy fair..?". Kortom, het idee ontstond om een evenement te organiseren ter promotie van onze dagbestedingslocatie en organisatie en tegelijkertijd een feestelijk evenement te organiseren voor onze doelgroep en met als overstijgend doel de verbinding tussen de wijk en onze organisatie.

We hebben gekozen voor de 2de woensdag van mei als jaarlijks moment voor dit evenement. Het begin van het voorjaar, een nieuwe start van een zonnig seizoen! Het eerste jaar zijn we uiteraard heel klein begonnen. We hebben een zelfgemaakt marktkraampje buitengezet en een klein terrasje ingericht. We verkochten onze zelfgekweekte plantjes en enkele zelfgemaakte artikelen en daarnaast was er gratis koffie, thee en limonade voor iedereen! We waren erg tevreden over het resultaat. We zagen veel blije en trotse gezichten van de cliënten van Het Tuinhuis en ook de bezoekers reageerden enthousiast. De wijk Nooitgedacht was nog volop in ontwikkeling, maar een groot aantal buren kwamen toch een kijkje nemen. We hebben zo leuke contacten opgedaan met onze buren.

Het 2de jaar hebben we weer onze marktkraam buitengezet, maar omdat we meer planten voor de verkoop hadden hebben we naast de kraam ook maar onze tafels buitengezet om ons aanbod te kunnen presenteren. Naast de gratis koffie, thee en limonade zijn we hamburgers gaan bakken en hebben onze eigen cliënten gezorgd voor de muziek! We merkten door de vele positieve reacties dat er een duidelijke wens was om eens paar jaar een evenement te hebben voor de hele Trans maar ook vooral om door het evenement contact te zoeken en te hebben met de "buiten wereld", de rest van de maatschappij. Kortom een traditie werd geboren, we besloten om onze Plantjesmarkt uit te breiden en jaarlijks te laten terug keren.

Ondertussen hebben we op 10 mei onze 6de editie van de Plantjesmarkt gehad. Ondertussen bestaat dit evenement uit de verkoop van een groot aanbod van vaste planten, voorjaarsbloeiers en moestuin planten, een braderie van 45 kramen waar ondernemers en collega zorginstellingen hun producten verkopen. Daarnaast bieden we een breed activiteitenaanbod aan zoals trike rijden, schmink, loterij en een leuk bewegingsprogramma. Ook treden er diverse artiesten op om de sfeer extra feestelijk te maken. De markt is gratis toegankelijk voor eenieder en wordt ontzettend goed bezocht door bewoners uit de wijk, het dorp en de directe omgeving als ook toeristen.

Het evenement zoals deze er nu uit ziet willen we de komende jaren voortzetten (volgend jaar is het op woensdag 8 mei 2024). We krijgen ontzettend veel positieve reacties uit de wijk en het dorp en sluiten op deze manier mooi aan bij de visie van de VGN en de doelstellingen vanuit de WMO om te investeren in inclusie. Er zijn ook steeds meer wijkbewoners die als vrijwilliger aan willen sluiten bij onze evenementen en andere werkzaamheden.

Informatie

Locatie

Het Tuinhuis
Stroetenweg 33A
9449 PD Nooitgedacht

Datum

10 mei 2023
t/m
08 mei 2024

Contactpersoon

Jan Hulshof
e-mail: jhulshof@detrans.nl
tel: 06-57114494