Prokkeldag de Cambier in Tiel

Op dinsdag 7 juni organiseerden wij, alweer voor de 10e keer, de Prokkeldag. Tijdens de Prokkeldag gingen wij met al onze VSO-leerlingen van de Cambier de deur uit om een kijkje te nemen bij allerlei bedrijven/instanties bij ons in de regio. Vele organisaties hebben ook dit jaar hun deur weer voor ons open gezet en boden de mogelijkheid om onze leerlingen een dag mee te laten draaien. 
Wij hoopten onze leerlingen een kijkje in de keuken te geven op plekken waar ze anders nooit komen. En we konden aan bedrijven laten zien wat onze leerlingen allemaal in hun mars hebben, wellicht is nieuw talent ontdekt en biedt dit kansen voor de toekomst!
 
De Prokkeldag werd voor onze leerlingen mede mogelijk gemaakt door: 

Etos, Pets Place, Bakker Jan Pieter Duijn, Jumbo, Rauwenhof Kiosk, Bouwmensen Rivierengebied, Praxis, McDonalds, Politie Tiel, Brownies&Downies Tiel, Style-Cycles, Big Bazar, Mac Demolition, 2Switch, Dierenpark Tiel, Dierenasiel Tiel, Tuinwereld Tiel, Gamma, Karwei, Coop, Gemeente Tiel, Brandweer Tiel, Landelijk Leven, DAC De Batouwe. 

Aantal leerlingen die deelnamen:
ongeveer 65

———————————————————————————————————————————————

Genomineerd in de categorie Gouden Kanjers: De Cambier

Wat ooit klein begon is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend en groots evenement. De scholieren van de VSO-school de Cambier uit Tiel gaan elk jaar tijdens de Prokkelweek op allerlei leuke stages en de lokale bedrijven doen in steeds grotere getalen enthousiast mee.

De Cambier is een school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Kinderen in de leeftijd van vier tot twintig jaar gaan erheen. De uitstroom van de leerlingen gaat richting dagbesteding of richting beschut werk en zelfs de reguliere arbeidsmarkt. Marjon Hubers werkt voor het stagebureau en is uitstroomcoördinator. Ze neemt ons mee terug naar de Prokkelweek 2022. “Het was weer super! Toen we ooit begonnen met Prokkelen ging een klein aantal jongeren op pad en dit keer kregen alle leerlingen een stageplek. Het was geweldig om te zien hoe ze vooraf wel wat gespannen waren, maar allemaal enthousiast terugkwamen. Zelfs leerlingen die normaal gesproken niet snel uit zichzelf vertellen, spraken honderduit over wat ze die dag beleefd hadden. Iedereen heeft een heel leuke dag gehad.” 

In hun mars 

De Prokkelstages die elk jaar plaatsvinden hebben een tweeledig doel: enerzijds om kennis te maken met de arbeidsmarkt en voor leerlingen die uitstromen naar dagbestedingen is het gericht op ontmoetingen en een leuke dag beleven. “Leerlingen die een of twee jaar later zullen uitstromen naar werkplekken kunnen zo kennismaken met de mogelijkheden. Op deze manier kunnen we beide partijen interesseren. Ook de bedrijven en organisaties maken kennis met leerlingen van het VSO en zien dat ze echt wat in hun mars hebben. Een van de bouwmarkten, Karwei, gaf meteen al aan in de toekomst stagiairs te willen ontvangen. Dat is toch geweldig?” 

Van de bakker tot de politie 

Er waren veel verschillende stages om uit te kiezen dit jaar. “Het ging van de bakker tot de politie. Eigenlijk deden er zoveel bedrijven mee, dat we ze niet eens allemaal kunnen noemen. De deelnemende bedrijven en organisaties breiden zich steeds meer uit. De leerlingen met een grotere ondersteuningsbehoefte gaan onder begeleiding naar bijvoorbeeld de politie, de fietsenwinkel, een dagbestedingscentrum en de belevingsgerichte zorgboerderij. ‘Voor de oudere leerlingen zoeken we plekken waarbij we uitgaan van interesses en mogelijkheden en maken we meer aanspraak op hun zelfstandigheid. Zo was Rivano (rechts) naar Bouwcentrum Rivierenland, een opleidingscentrum voor jongeren die in de bouw willen gaan werken. Best stoer vond hij het met al dat gereedschap. Een erg leuke dag heeft hij gehad. Dion (links) ging naar de tijdschriftenkiosk om de hoek van school. Hij vond het superspannend, maar het ging echt harstikke goed en heeft ook een toffe dag gehad. Joeri, een van de oudere leerlingen, loopt al stage bij een bakker (dagbesteding). Hij mocht bij een reguliere bakker meedraaien en hoorde er helemaal bij. De bakker was verbaasd over de talenten van Joeri. En dat is precies waar Prokkelen over gaat: ontmoetingen die verrassen.” 

Informatie

Locatie

Brede Zorgschool De Cambier
Marga Klompestraat 2
4003 ZR Tiel

Datum

07 jun 2022

Contactpersoon


e-mail:
tel: