Anders dan gedacht: jubileum 10 jaar Prokkelstages

Al negen jaar regelen Meggie en Kari Moors vanuit welzijnsorganisatie Koppel-Swoe Prokkelstages in Epe, Gelderland. Die stages vinden plaats bij allerlei verschillende bedrijven, winkels en organisaties op de Prokkelstagedag, de donderdag in de Prokkelweek.

“Het contact met de stagiairs gaat via hun begeleiders. Ze komen van verschillende zorginstellingen. Elk jaar doen zo’n vijftig à zestig Prokkelstagiairs mee. Wij vragen hen wat ze graag willen doen, en dan gaan wij voor hen op zoek. We hebben een lijst met meer dan tweehonderd bedrijven en organisaties die we kunnen bellen. En die zijn bijna altijd enthousiast. Soms zijn de wensen heel verrassend en moeten we op zoek gaan naar nieuwe stageplaatsen. Zo hebben we stagiairs gehad bij TV Gelderland, bij het KNMI, op een vliegveld… Maar ook bij de boswachter of de schaapsherder. Dat levert hele bijzondere verhalen en hele blije stagiairs op. Sommige cliënten willen elk jaar iets anders, anderen willen altijd hetzelfde doen. Enkelen worden zelfs voor langere tijd aangenomen.”

“Een mooi voorbeeld: een Prokkelaar wilde graag stagelopen op een boerderij met koeien. Ik heb toen een melkveebedrijf in de buurt gebeld of dit mogelijk was. Ik moest veel moeite doen om ze over de streep te trekken, want ze vonden het wel spannend: ‘We kennen dit soort mensen niet zo goed, wat moeten we dan met ze doen?’ vroegen ze bijvoorbeeld. ’s Avonds bij de afsluitende bijeenkomst kwamen ze stralend binnen. Ze hadden een mapje met foto’s in de hand die ze die middag nog gauw bij het Kruidvat hadden afgedrukt. ‘Het was een fantastische dag’, zeiden de boer en boerin. ‘Deze jongen brengt zoveel vrolijkheid met zich mee, ik werd er zelf helemaal blij van. Alles ging in een rustiger tempo, maar daardoor ging ik zelf ook anders naar mijn werk kijken. Echt een heel bijzondere ervaring.’ Daar doen we het uiteindelijk toch allemaal voor!”

“Wij kijken altijd wel even mee op die dag, op verschillende plekken. Aan het eind van de stagedag organiseren we dus een afsluitende bijeenkomt voor iedereen die stage heeft gelopen. Dan komt de wethouder ook langs. Het is elk jaar weer één groot feest. 2020 zou een jubileumjaar worden, want we doen dit al tien jaar. Dat jubileum schuiven we vanwege het coronavirus een jaar op. Dit jaar verzamelen we allerlei foto’s van eerdere stages en maken we er een reportage van om digitaal te kunnen delen en verspreiden. Een mooi alternatief.”

“We organiseren ook elke maand eetcafés waar mensen met een verstandelijke beperking, ouderen, en alleenstaanden naartoe komen. Dat gaat nu natuurlijk niet door, dus sturen we iedereen die eigenlijk zou komen een persoonlijk kaartje. Zo onderhouden we het contact toch een beetje. Het zijn mensen uit de buurt die elkaar voor die avonden niet tegenkwamen, maar nu elke maand samen eten. Normaal kom je elkaar ook nog eens in het dorp tegen. Maar nu gaat dat niet. Er zijn veel gebroken contacten. Deze mensen hebben dus wel behoefte aan een kaartje. Ook al is het maar iets kleins, het kan toch veel betekenen.”

“Mijn boodschap is dat iedereen nog even vol moet houden. En dan komt het later weer goed. Dan kunnen we elkaar weer zien en met elkaar eten. Het is lastig dat het nu even niet op de manier kan waarop wij het graag doen. Maar dat komt wel weer. En tot die tijd sturen we kaartjes!”

Meggie Moors

Wil jij ook geïnterviewd worden, laat het ons weten via info@prokkel.nl.
We bellen je en zetten samen met jou het verhaal op papier.