Inclusieve stembureaus: Daniella en Celine

Daniëlla en Céline zijn zussen én hebben samen als Prokkelduo eerder meegedaan op een inclusief stembureau. Ze zijn in 2021 samen als vrijwilliger aan de slag gegaan bij een stembureau in de Gemeente Coevorden.

Daniëlla ging voor de derde keer helpen met de verkiezingen. “De eerste keer heb ik alleen geholpen bij het tellen van de stemmen. Afgelopen twee jaar heb ik ook overdag op het stembureau gezeten.” Jongere zus Céline heeft een verstandelijke beperking en was er voor de eerste keer bij.

Erg benieuwd

Celine was vooraf erg benieuwd wat haar te wachten stond. “Het leek mij het leukst om de werkzaamheden uit te voeren die gebeuren voordat iemand gaat stemmen, zoals het controleren van de stempassen en ID-bewijzen. Het tellen van de stemmen leek me ook erg leuk. Alles was nieuw voor mij. Ik dacht dat ik veel nieuwe dingen zou gaan leren over de verkiezingen en de werkzaamheden die daarbij horen en dat was ook zo. Mijn ouders en zus hebben mij verteld wat de verkiezingstaken inhielden en deze heb ik uitgevoerd. Vooral het tellen van de stemmen was erg leuk omdat je daar actief mee bezig bent. Ik heb geleerd dat het controleren van de identiteit erg belangrijk is voor het stemmen omdat mensen er ook misbruik van kunnen maken. Een van mijn medebewoners is speciaal naar het stembureau gekomen omdat ik daar aan het helpen was. Dat vond ik leuk. “

Allebei een actieve rol

Daniëlla vond het leuk om samen met Céline bij de verkiezingen te helpen. “Vooral het stuk waarbij de stemmen geteld moesten worden was leuk omdat we daarin allebei actief een rol konden spelen; zowel bij het sorteren van de stemmen als het daadwerkelijke tellen.” De zussen vinden het allebei belangrijk dat er gestemd kan worden. “Bij deze verkiezingen gaat om de gemeenteraad, dus wordt er gekozen wie de gemeente gaat besturen. Dit staat erg dicht bij de mensen. Daarom is het belangrijk dat iedereen mag en kan stemmen. Het lijkt ons leuk om nog een keer te helpen bij een stembureau, indien mogelijk samen, maar we staan er ook voor open om samen met iemand anders een duo te vormen.”