Inclusieve stembureaus: Hanneke en Lisa

Lisa en Hanneke – foto door Jurgen Huiskes

Al een aantal maal zaten ze samen op het stembureau: Lisa en Hanneke. Hoewel Lisa naar eigen zeggen niet veel met politiek heeft, is ze toch ingegaan op de uitnodiging van Stichting Prokkel om als vrijwilliger een stembureau te bemannen. De dames hadden online instructies gevolgd en als Lisa er even niet uitkwam, sprong Hanneke bij.

Ze hebben elkaar ontmoet op een evenement waar ze voor hun werk waren. Hanneke als zelfstandig tekstschrijver voor een opdrachtgever en Lisa voor haar werkgever Estinea, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt. Ze werkt er als ervaringsdeskundige en geeft gastlessen op een MBO over het leven met een beperking en alles wat erbij komt kijken. Op het evenement ontdekten de vrouwen dat ze een klik hadden en een gezamenlijke hobby: naar het theater gaan. “Hanneke nodigde mij uit om mee te gaan naar een voorstelling en sindsdien spreken we geregeld af en zijn we theatermaatjes.”

Het avontuur

Ook naar het stembureau gingen ze samen. Hanneke ging mee om Lisa in dat avontuur te begeleiden en om te kijken of de procedures voor mensen met een verstandelijke beperking te snappen zijn. “Ik vind politiek wel een belangrijk onderwerp, maar ik snap dat het voor Lisa anders is. De onderwerpen en het taalgebruik in de politiek zijn niet vanzelfsprekend voor iedereen te begrijpen. Door samen naar het stembureau te gaan, wilden we daar graag iets aan veranderen.”

Een aanrader

Over mensen met een beperking bestaan helaas vaak vooroordelen, weet Lisa en ook Hanneke. “Ook ik had ooit zelf het idee dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking minder konden en een beetje buiten de maatschappij vielen.” Mede dankzij haar contact met Lisa weet Hanneke inmiddels beter. “Ik zie dat veel mensen met een verstandelijke beperking veel kunnen en dat de maatschappij voor deze mensen moeilijk in elkaar zit.”
Lisa loopt zelf ook geregeld tegen de moeilijkheden aan die er voor mensen met een beperking kunnen zijn, maar heeft zelf geen last van haar beperking. Ze raadt anderen aan om ook eens op Prokkelavontuur te gaan, bijvoorbeeld op het stembureau. “Je ontmoet mensen die je anders niet snel zal tegenkomen.”