Inclusieve stembureaus: Lieke en Wilma

Ook bij de verkiezingen in 2023 zal Lieke Derksen te vinden zijn op een stembureau. Net als vorig jaar zal ze samen met Wilma, die bij de gemeente werkt, vrijwilliger op een stembureau zijn. Ze doen dit in Elst, in de gemeente Overbetuwe.

Beide vrouwen hoorden van het idee om stembureaus inclusiever te maken door mensen met en zonder (licht) verstandelijke beperking samen te laten werken als vrijwilliger. Lieke vond het super: “Ik vind de inclusieve stembureaus een mooi initiatief. Zelf vind ik het heel fijn om verbinding te hebben met waar ik woon. Ook leek het me leuk nieuwe mensen te ontmoeten, dus daarom wilde ik gekoppeld worden aan iemand die ik nog niet kende.”

Een goede klik

Die persoon werd Wilma, die al lang bij de gemeente werkt en ook al vaak als vrijwilliger op het stembureau actief was. “Iemand vroeg of ik het vrijwilligerswerk samen met een Prokkelmaatje wilde doen. Ik vond het mooi dat zoiets mogelijk was. We zijn toen een kop thee gaan drinken om kennis te maken en het klikte meteen. Lieke en ik hebben toen besloten samen op een stembureau te gaan helpen. Dat ging echt hartstikke goed! Daarom gaan we in 2023 weer samen.” Lieke zal haar eigen taken doen, maar kan wel bij Wilma terecht met vragen.

Meer zelfvertrouwen

Wilma heeft gezien dat Lieke als persoon is gegroeid door dit als vrijwilliger te doen. “Iedereen heeft acceptatie nodig, ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Ze horen er gewoon bij en mogen nog veel meer bij alles betrokken worden. Ik zou willen dat in elke gemeente een inclusief stembureau was en roep elke gemeente op ook mee te doen!”
Lieke is het daarmee eens. “Ook wij hebben talenten die voor de maatschappij belangrijk zijn en dat wil ik graag laten zien. Ik ben de laatste tijd enorm gegroeid, heb meer zelfvertrouwen gekregen. Dat zorgt er ook voor dat ik, ondanks mijn autisme, beter met onverwachte dingen kan omgaan.”