Inclusieve stembureaus: Noortje en René

Vorig jaar waren Noortje en René te vinden in een stembureau in Schijndel (gemeente Meierijstad). Als ervaringsdeskundige bij Cello wilde Noortje weleens kijken of alles op zo’n stemdag een beetje goed te begrijpen is voor mensen met een licht verstandelijke beperking. René werkt voor Handicap NL, een organisatie die eerlijke kansen voor iedereen wil, zodat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking net zo kunnen leven als ieder ander. Hij was hartstikke benieuwd hoe het zou zijn als stembureauvrijwilliger.

Het is Noortje en René zo goed bevallen dat ze dit jaar weer samen gaan. Over de samenwerking was Noortje erg tevreden. “We hadden een goede samenwerking en René was niet te betuttelend, waardoor ik me gelijkwaardig voelde. Eerst werkten we samen voor de gezelligheid, maar later deden we elk eigen taken, want dat kon prima. Ik ben begonnen met kijken of de stembiljetten netjes in de bus gingen en heb ook de biljetten uitgedeeld.”

Ook René vond het een topdag. “Noortje kent bijna iedereen hier in de gemeente, dus ze kon met elke stemmer contact maken. Dat was leuk om te zien. Ook was alles op het stembureau heel goed georganiseerd en waren we echt onderdeel van het team. We hebben op een leuke en ontspannen manier samengewerkt.”

Dit jaar gaat niet alleen Noortje meedoen, maar ook nog drie andere ervaringsdeskundigen van Cello, in de gemeenten Bernheze en Boxtel. En natuurlijk is René er weer bij in Meierijstad. “Ik kan het van harte aanbevelen aan andere mensen. Je trekt een dag op met iemand die je anders niet snel zou ontmoeten en een kijkje achter de schermen bij het stemmen is sowieso ook interessant.”