Inclusieve stembureaus: Sharon: gastvrouw op een stembureau en spreker op een informatieavond

Sharon woont in Elburg. Ze heeft een verstandelijke beperking en hielp vorig jaar als gastvrouw op één van de stembureaus in de gemeente. Dat beviel iedereen zo goed, dat in de evaluatie werd besproken hoe leuk het zou zijn als er meer mensen met een beperking mee zouden doen tijdens de volgende verkiezingen. “Hoe zie je dat voor je?” vroeg Ina Heijes, die bij de gemeente werkt en over de organisatie van de verkiezingen gaat. Ze kwamen samen tot de conclusie dat het houden van een informatieavond een goed idee is.

Stembureau nabouwen

Hoe vul je een stembiljet in, wat kom je tegen op een stembureau? Dat zijn vragen die beantwoord gaan worden tijdens een speciale avond die georganiseerd wordt voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. “Dat moet je dan wel wel in simpele taal doen”, zei Sharon. Ina stelde voor dat Sharon het zelf kon doen en dat vond ze een heel goed idee.
Op de informatieavond gaan ze een stembureau opbouwen en naspelen. Wat komen de bezoekers tegen?
Natuurlijk worden de deelnemers aan de informatieavond zelf ook uitgenodigd om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de verkiezingen in maart 2023. Als gastvrouw of -heer of misschien wel om samen met een andere vrijwilliger de andere taken doen die bij het stembureau horen. Sharon is hoe dan ook weer van de partij!