Interview met Ellis, Milan en Ineke van LFB Scholing & Training

In dit interview vertellen Ellis en Milan hoe het met hen gaat tijdens de coronacrisis. Ellis is ervaringsdeskundige bij LFB Scholing & Training. Milan is ervaringsdeskundige in opleiding bij dezelfde organisatie. Ineke is de coach van Ellis en Milan.

Hoi Ellis en Milan! Hoe gaat het op dit moment met jullie?

Ellis: “Het gaat goed. Maar het is wel een hele gekke tijd. Ik vind het vooral moeilijk dat mensen elkaar niet mogen bezoeken. En dat ik niet naar kantoor kan. Normaal heb ik daardoor structuur in mijn dag. Soms ga ik toch wel even naar buiten, zoals een stukje fietsen. Of ga ik boodschappen doen. Ik ga soms ook naar mijn ouders. Maar mijn begeleider mag niet meer langskomen. Ik mis dat persoonlijke contact. Ook al is het maar af en toe. Het is zo fijn om iemand in het echt te zien. Ik ga er nog steeds tegenaan. Maar op een andere manier. Het voelt alsof ik getroffen word door het coronavirus, zonder het te hebben.”

Milan: “Klopt, het is een rare tijd. Er is weinig te doen. Het werk ligt een beetje stil. Het is zo anders dan normaal. Dat vind ik lastig. Ook omdat ik nog in opleiding ben.
Ik ben veel bij mijn ouders. Dan ga ik bijvoorbeeld met de hond wandelen. Dat is leuk want het leidt een beetje af. Ik ben net verhuisd. Ik woon nu in een gebouw met veel kwetsbare mensen. Dus het is echt nodig dat mensen nu niet bij elkaar op bezoek gaan. Maar dat is wel heel moeilijk voor mij.”

Milan, hoe ben jij eigenlijk bij de LFB terecht gekomen?

Milan: “Ik ging mee met Prokkel op Zee. Dan gaat iemand met een verstandelijke beperking zeilen met iemand zonder verstandelijke beperking. Er waren veel duo’s. We waren met een grote groep. Ik vond het daarom heel spannend. Maar gelukkig kende ik al iemand die ook meedeed. Dat was Angela, de fotograaf. Zij is van de LFB. Iedereen op de boot was heel aardig en open. Dus dat voelde heel fijn. Ik had meteen een goede klik met Ellis. Ellis is al een hele tijd ervaringsdeskundige. Ik vroeg haar of ik eens mocht komen kijken bij de LFB.”

Ellis: “Het was bijzonder dat Milan zo vastberaden op me afstapte. Dat voelde heel krachtig. Het groepsgevoel op Prokkel op Zee was heel sterk. Iedereen was gelijk. En dat voelde heel fijn. Heel veilig.”

Milan: “Ik heb later een gesprek gehad met Ineke. En nu ben ik ervaringsdeskundige in opleiding! Ik loop met coaches mee. Maar ook met andere ervaringsdeskundigen zoals Ellis. We zijn veel op pad. Ik ben zo warm binnengehaald bij de LFB! Het voelt als één grote familie. Iedereen heeft een eigen plek binnen de organisatie. Dat kom je niet zo snel tegen.”

Welke rol speelt de LFB op dit moment in jullie leven? En hoe houden jullie contact?

Ellis: “Ik kan gelukkig vanuit huis nog wel een beetje werken. Ik hou de website en de Facebookpagina van LFB Scholing & Training bij, samen met anderen. Maar het is niet hetzelfde als op kantoor zitten. Binnen de LFB bellen wij veel met elkaar. Zo blijven we toch op de hoogte. Soms hebben we het even niet over werk, maar over hoe het met elkaar gaat. Dat is heel fijn.”

Ineke: “Het is zo belangrijk dat we binnen de LFB contact blijven houden. We bellen minstens één keer per week. We checken hoe het gaat met de ander. We praten niet alleen maar over werk. We kijken ook hoe ze er die dag bijzitten. Hoe ze zich voelen. Het is een heel leerproces. Want het contact verloopt opeens zo anders. Daar moeten we creatief mee omgaan. Het is vooral erg belangrijk dat de lijntjes tussen de LFB’ers uitgegooid blijven. Ook al gaat het nu even op een andere manier. En voor ons allemaal is het contact met elkaar een lichtpuntje. Het is een fijn en bijzonder moment van de dag.”

Tot slot: wat willen jullie meegeven aan de mensen die dit lezen?

Ellis: “Je moet nu steun zoeken bij mensen waar je je veilig bij voelt. Geef elkaar het gevoel iets goeds te hebben samen. Heb contact met mensen waarbij je je prettig voelt. En wees zacht voor de ander. Zorg voor planning en structuur in je dag. Op welke manier dan ook. Zodat je het gevoel hebt dat je de regie over je leven houdt. Gelukkig kunnen we toch nog contact hebben. Zo worden we geen vreemden voor elkaar.”

Milan: “Ik heb zelf een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking die samen iets leuks willen gaan doen. Nu gaat dat niet. Gelukkig kunnen we wel videobellen. Zelfs met meerdere personen tegelijk. Gewoon, om te kijken hoe het met iedereen gaat. Dus je kunt altijd contact hebben. De situatie is vervelend. Maar we moeten er het beste van maken. Zodat we straks op de beste manier met elkaar verder kunnen. Dus: blijf thuis en blijf veilig.”

Ellis: “Het is zo jammer dat je niet even een kop koffie of thee met iemand kan drinken. Maar je moet maar zo denken: je komt sowieso sterker uit deze moeilijke tijd. En dan heb ik nog één laatste tip. Als je niet zo technisch bent, kun je altijd een kaartje sturen!”

Noot nadien
Ineke: “Op 31 maart hoorden we dat we langer thuis moeten werken. Daarom heeft de LFB een activiteitenplan geschreven: “STERK in Thuiswerken”. Op de werkdag van de ervaringsdeskundigen gaan we virtueel ‘koffiedrinken’ om 9.00 uur. Daarna krijgen ze een aantal opdrachten voor die dag, en wordt er een dagboek bijgehouden. Dat bespreken we dan weer op de volgende werkdag. We hebben dus veel contact met elkaar, want we zijn STERK in thuiswerken!”

Bekijk ook de lichtpuntjes van LFB Scholing & Training.

Wil jij ook geïnterviewd worden, laat het ons weten via info@prokkel.nl.
We bellen je en zetten samen met jou het verhaal op papier.