Kleine dingen – over de Prokkel UWV Datedag

‘Mijn werk, gezondheid en mijn hondje Saartje,’ dat antwoordt Mirjam als zij gevraagd wordt wat haar gelukkig maakt. Zij, Mirjam Braspenning, doet mee aan de Prokkel-UWV Datedag.

‘Niks groots. Hele normale, alledaagse dingen. Gewoon een rondje door de wijk lopen, een kopje koffie drinken’, antwoordt Nisreen Mehlo (foto rechts) op haar beurt. Samen met Debbie Ritsma, Liza van Megen en Lissa Leguijt organiseert zij vanuit UWV de Prokkel-UWV Datedag.
Op die dag gaan medewerkers van het UWV in gesprek met mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Niet over spannende dingen als de uitkering of de banenafspraak, maar over iets eenvoudigs als geluk. Om elkaar te leren kennen als mensen, toenadering te zoeken in deze tijd van afstand. Vanuit het UWV hebben zich veertig mensen aangemeld, via stichting Prokkel meer dan dertig.

Eerder al werden er binnen het UWV zogeheten Diversidates gehouden. Daarbij gingen medewerkers van verschillende afdelingen en locaties met elkaar online in gesprek. Dat zou, zo was het idee, de contacten binnen de organisatie vergroten. Juist nu niemand nog naar kantoor kan gaan, heel belangrijk. Ook Nisreen, Debbie (foto links), Liza en Lissa hebben elk hele verschillende functies bij UWV. Na de Diversidates ontstond bij hen het idee om ook zoiets te organiseren met stichting Prokkel. UWV organiseert vaker activiteiten met stichting Prokkel waarbij mensen met én zonder (verstandelijke) beperking elkaar ontmoeten. Hoe kun je, naast een zakelijk contact, ook een menselijk contact met elkaar opbouwen. Zou dat kunnen tijdens een Prokkel-UWV Datedag? Laten we het gaan ontdekken door het te doen.

Mirjam (foto rechts) is een van de deelneemsters die zich hiervoor bij stichting Prokkel heeft aangemeld. Zij heeft er zin in. Eerder heeft ze soms spannende ervaringen met het UWV gehad. Bij de herkeuring heeft het er weleens om gespannen. Ze voelde zich niet altijd gehoord. Mirjam is ervan overtuigd dat een gesprek helpt om de relatie tussen haar en het UWV beter te maken. En om haar een beter gevoel over UWV te geven. Mirjam: ‘Ja, want zo zie je ze van de andere kant. Zo zie je ook dat zij geen boemannen zijn. Dat geeft herkenning.’

Van de kant van het UWV hebben ze er ook zin in. Eigenlijk is er geen vast idee van hoe de gesprekken moeten lopen. Men laat zich het liefst verrassen en hoopt op een spontane ontmoeting. Om dat te bevorderen is iedereen gevraagd om te vragen wat de ander gelukkig maakt. En heeft iedereen een lijstje met praat-vragen en doe-opdrachten gekregen.

Wat wel te verwachten valt is dat corona een gezamenlijk gedeeld onderwerp zal zijn. Iedereen die ik voor dit nieuwsbericht spreek heeft er op haar eigen manier mee te maken. Corona heeft naast nare kanten, ook soms leuke kanten. Zo merkt Debbie dat ze opeens veel eerder kan beginnen met koken. Ze hoeft niet zo lang te reizen. En dat ze meer tijd heeft om lekker met haar man te gaan fietsen. Het werk van Mirjam als ervaringsdeskundige bij LFB Goes, kan gelukkig gewoon doorgaan.

Op 25 maart is dan eindelijk de Prokkel-UWV Datedag. Bij een paar afspraken gooit de internetverbinding het in de war. En bij sommigen is er onduidelijkheid over de begintijd. Maar bij het overgrote deel van de afspraken gaat het heel goed. Ook Nisreen, Lissa en Mirjam gaan succesvol met hun gesprekspartner in gesprek.

Wanneer ik Mirjam na haar UWV-date nog even kort spreek, zegt ze het erg leuk heeft gevonden. Net als zijzelf had de UWV-medewerker een hondje. En net als zij werkte ze zelfs als hondenoppas. Daarnaast volgde zij precies hetzelfde dieet. Er waren dus genoeg gezamenlijke onderwerpen om over te praten. Niet verwonderlijk dan dat het gesprek uitliep.

Lissa (foto links) van het UWV kwam in gesprek met iemand die, net als zij voor Ajax was. Nisreen deelde met haar gesprekspartner een voorliefde voor wandelen en Netflix. Daarnaast vonden Lissa en Nisreen het verrassend te ontdekken dat hun gesprekspartners heel veel enthousiasme en drive hebben om iets te bereiken in hun leven. De gesprekken waren leerzaam én leuk. Voor herhaling vatbaar dus.

 

Apeldoorn, 27 april 2021
Prokkel verslaggever Joep Reinders

Noot van de redactie
Wil jij ook geïnterviewd worden door Joep, laat het weten via info@prokkel.nl