Mijn Verhaal: Jessica Maes (COC Limburg)

Sinds vorig jaar hebben we er enthousiaste Prokkelaars bij uit het zuiden des lands!

COC Limburg deed in 2016 voor het eerst mee aan de Prokkelweek. Zij organiseerden een Prokkelstage en werden daarmee direct genomineerd voor een Gouden Mensenrechten Prokkel. Ook dit jaar gaat COC Limburg weer meedoen aan de Prokkelweek. Wij vroegen ons af: wat doet het COC Limburg eigenlijk en hoe zijn zij met de Prokkelweek in aanraking gekomen? En wat gaan ze dit jaar in de Prokkelweek doen?

We vroegen het Jessica Maes. Jessica bekleedt een functie binnen het bestuur van COC Limburg. De afkorting COC staat voor: Centrum voor Ontspanning en Cultuur. Deze naam komt nog uit een ver verleden, waarin het COC voor een deel diende als een geheime ontmoetingsplek voor homoseksuele mannen. De naam is gebleven, maar de organisatie is met de tijd meegegaan: het is omgebogen tot een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor belangen en verlangens van lesbiennes, homo- & biseksuelen en transgenders. Jessica werkt voor de Limburgse afdeling en doet dit samen met een groep LHBT’ers, waarvan sommigen een verstandelijke beperking hebben. Zij geven onder andere workshops en voorlichtingen. En tijdens een van deze voorlichtingen, op een school, raakte Jessica bekend met het fenomeen Prokkelweek:

Ik werd aangesproken door een docent. Deze had een heel enthousiaste leerling, die graag bij ons wilde Prokkelen, en of dat mogelijk was? Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen en is er het afgelopen jaar uiteindelijk een Prokkelstage ontstaan. Die Prokkelstage bood veel stof ter inspiratie en bleek een ervaring waar wij bij het COC meer mee wilden doen. En dus gaan we dit jaar weer Prokkelen: de Regenboog Prokkel. “

Deze Regenboog Prokkel gaat plaatsvinden op woensdag 14 juni. Verschillende onderdelen van het programma staan al vast. Jessica: “Er zullen bijvoorbeeld vooroordelen verkocht worden op de woensdagmarkt. Een ander onderdeel van de Prokkeldag is een interview met een bekende Nederlandse. Tijdens dit interview mag er publiek aanwezig zijn, dat de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen. Dit interview wordt opgenomen en zal later op het web terug te lezen zijn. Ook hebben we een activiteit bedacht die gericht is op het knutselen van regenbogen en andere gerelateerde voorwerpen. Hierdoor wordt de Regenboog Prokkel toegankelijk voor een breed publiek.”

Bij de organisatie van de Regenboog Prokkel worden zowel mensen met als zonder beperking betrokken, waardoor het proces richting de Prokkelweek ook al een mooi leerproces is voor iedereen. Zo is bijvoorbeeld in maart en april via een aantal brainstormsessies uitgebreid gebrainstormd over de komende Prokkeldag. Dat leerproces vindt Jessica ook van belang. Ze vindt het mooi om te zien hoe enthousiast mensen zijn en hoe er wordt samengewerkt.

Als we Jessica vragen of ze een tip heeft voor anderen die nog druk bezig zijn met de organisatie van een Prokkel, geeft ze het volgende mee: “Ik heb binnen mijn organisatie verschillende reacties gekregen, zowel positief als negatief. Ik wil daarom de tip meegegeven: blijf bij jezelf en geloof in je eigen project! Laat je niet remmen door vooroordelen, ga het maar doen en ga het maar zien. Alles is een leerproces.”

Een mooie tip! Hopelijk wordt het een geslaagde dag in juni. Veel succes met jullie voorbereidingen!