Onpartijdig

Michael

Michael Aalders houdt van voetbal en is fan van FC Twente. Zijn moeder, Annet, is fan van Go Ahead Eagles, een andere voetbalclub. Toch heerst er een goede sfeer wanneer ik ze samen spreek voor de Prokkel-nieuwsbrief. Ik heb contact opgenomen met Michael omdat hij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Deventer als vrijwilliger heeft meegewerkt. Bij de verkiezingen moest hij mensen helpen met stemmen.

Via stichting Prokkel, maar ook uit zichzelf, werken steeds meer mensen met een LVB-achtergrond mee bij verkiezingen. Bij de laatste verkiezingen werd ikzelf bijvoorbeeld in Landgraaf, ver weg van Deventer, ook geholpen door iemand via stichting Prokkel. Je ziet het dus steeds vaker. Meestal gebeurt dit in een duo met een andere persoon. Michael werkte bijvoorbeeld samen met Wilfred Beens.

Wilfred

Wilfred Beens vond het leuk om met Michael samen te werken. Wilfred werkt bij PGGM en FNV, hele moeilijke namen en hele moeilijk banen. Hij had via zijn werk bij PGGM gehoord dat er vrijwilligers gezocht werden om een ochtend bij de verkiezingen mee te helpen. Dat leek hem leuk.  Hij wou ook graag een duo met Michael vormen.

Michael deelde potloden en stembiljetten uit. Wilfred deed verschillende dingen tijdens de ochtend. Hij keek of de mensen de juiste papieren bij zich hadden en of ze mochten stemmen. Ook Michael zegt het werken met Wilfred leuk te hebben gevonden. Zijn moeder Annet zegt dat het zo goed ging, dat Michael een volgende keer ook wel wat van de andere taken op zich wil nemen.

Bij verkiezingen is het heel belangrijk dat de vrijwilligers onpartijdig blijven. Niemand die meewerkt bij de verkiezingen mag laten merken voor welke partij hij of zij zelf is. Alle stemmers moeten even goed geholpen worden. Of ze nou voor de ene partij zijn, of voor de andere. Voor Go Ahead Eagles, of voor FC Twente, zeg maar…

Dino Zecic, die voor de gemeente Deventer werkt, vertelt dat ze soms best ver moeten gaan daarvoor. Zo moest afgelopen verkiezingen een foldertje van een partij weggehaald worden, dat ergens in een stembureau te zien was. Alleen al het foldertje zou stemmen kunnen veranderen.

Dino

Heel soms is dat moeilijk bij mensen met een LVB-achtergrond. Zo heeft wel eens een LVB-stemmer gevraagd hoe die éne politicus ook alweer heet, of hoe het stembiljet precies werkt als je op die-en-die wilt stemmen. Dan mag een vrijwilliger alleen maar een beetje helpen, want hij of zij mag de stem niet beïnvloeden. De vrijwilliger moet onpartijdig blijven. Dino zegt dat het dan soms wel vervelend kan zijn dat je niet méér mag doen.

Dat Michael geen moeite heeft met onpartijdig zijn, wordt in mijn gesprek met hem al snel duidelijk. Michael volgt zelf dagbesteding bij Go Ahead Eagles, zijn moeders favoriete club. Als tegen zijn eigen club FC Twente gespeeld wordt, doet hij zijn werk daarom niet minder goed.

Annet en Michael zijn nog nooit samen naar een wedstrijd van FC Twente tegen Go Ahead Eagles gegaan, maar willen dat wel in de toekomst doen. Laten we hopen dat ze, wie ook wint, het hoofd koel kunnen houden. Een beetje onpartijdigheid kan dan ook helpen. En hopelijk ziet de gemeente Deventer Michael bij de volgende verkiezingen weer terug. Wie weet dat hij de volgende keer naast de potloden, ook de lakens uit mag delen.

Door Prokkel verslaggever Joep Reinders

Noot van de redactie
Wil jij ook geïnterviewd worden door Joep, laat het weten via info@prokkel.nl