Prokkelen zorgt voor langdurige contacten

Tine Beks is sinds 2010 betrokken bij het Prokkelen in gemeente Noordenveld.

Samen met een groep vrijwilligers heeft zij een Prokkelteam opgezet om (langdurige) verbindingen te leggen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Zij vertelt wat Prokkelen hen heeft gebracht:

“Er zijn veel verschillende activiteiten in gemeente Noordenveld georganiseerd die allemaal een blijvend karakter hebben gekregen. Met als belangrijkste uitgangspunt dat er niet iets wordt georganiseerd voor mensen met een beperking, maar juist samen met en door mensen een beperking.

Een goed voorbeeld hiervan is de Golfprokkel. Deze activiteit bleek zo’n succes, dat de Golfprokkel jaarlijks terugkeerde tijdens de Prokkelweek. Inmiddels is er een G-team dat wekelijk golft bij golfclub Holthuizen. Daarnaast krijgen zij 1 keer per maand les van een professional.

Ook de Kookclub is ontstaan vanuit dezelfde gedachte van het Prokkelteam. We hebben mensen gevonden die samen met mensen met een beperking wilde koken en eten. Zij koken nu een twee keer per week samen, waarin zij echt alles samen doen. Tijdens de Prokkelweek in 2014 kwam de wethouder met zijn vrouw een vorkje mee prikken.

Vorig jaar werd er een Voetbalprokkel georganiseerd, waarbij een G-team speelde tegen een welzijnsorganisatie. Ook dit jaar willen zij weer tegen elkaar gaan voetballen. Het Prokkelteam heeft hen aangemoedigd om niet tegen elkaar, maar juist met elkaar te spelen. De eerste oefenwedstrijd is al gespeeld en het mixen van de teams zorgde voor een andere dynamiek in het spel, wat erg goed uitpakte!”