“Sport is een geweldig middel om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen”

Medewerkers van gemeente Stichtse Vecht en bewoners van dagcentrum De Werkspecht (van zorgorganisatie Reinaerde) hebben elkaar vijf jaar geleden ontmoet via de ProkkelSterrenslag. De contacten zijn sindsdien warm en worden ook buiten de Prokkelweek om goed onderhouden. Een mooi voorbeeld voor anderen. We spraken hierover met Marieke de Bruin van de gemeente Stichtse Vecht en Elmar de Bos van Reinaerde:

Marieke de Bruin, gemeente Stichtse Vecht Sport en Sociaal Domein:

“Al vijf jaar lang gaat de gemeente met veel plezier met medewerkers met een verstandelijke beperking van bakkerij De Werkspecht naar de ProkkelSterrenslag. De gemeente Stichtse Vecht vindt het belangrijk dat mensen met een beperking een volwaardig onderdeel zijn van de samenleving. De gemeente grijpt daarom speciale evenementen zoals de Nationale Sportweek en de Prokkelweek aan om hieraan extra aandacht te geven. Dit jaar gaan we met nog meer mensen naar de ProkkelSterrenslag. Zo gaat er voor het eerst ook een team vanuit de gemeenteraad mee. Wat dat betreft is sport is een geweldig middel om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.
Overigens, op een normale werkdag kom je bij de gemeente Stichtse Vecht ook collega’s met een (verstandelijke) beperking tegen die hier net als ik een baan hebben.”

“In januari organiseerden wij samen met Stichting Prokkel een succesvolle netwerkbijeenkomst ter voorbereiding van de Prokkelweek in juni. De drukbezochte bijeenkomst werd geopend door onze wethouder sociaal domein Hetty Veneklaas én onze kinderburgemeester Merle Schweppe, die in het bijzonder aandacht heeft voor kinderen met een (verstandelijke) beperking. Zij wil ervoor zorgen dat deze kinderen net zo kunnen meedoen als andere kinderen binnen de gemeente. Extra leuk is dat Merle dit jaar meedoet aan de ProkkelSterrenslag! Na de bijeenkomst hebben we besloten dat er dit jaar voor het eerst Prokkelstages bij de gemeente zullen plaatsvinden. Daar was zoveel vraag naar dat we dit met heel veel plezier gaan organiseren.”

“De Werkspecht is altijd enorm enthousiast als we contact opnemen om samen iets te gaan ondernemen. Mijn tip voor andere gemeentes die ook meer contact willen met mensen met een beperking binnen hun gemeente: Ga gewoon het gesprek aan. Ga naar een dagbesteding of een woongroep in de gemeente en kijk waar de behoefte ligt. Misschien willen de cliënten of bewoners wel samen met de gemeente naar de ProkkelSterrenslag, misschien willen ze een ochtend meelopen bij de kantine in het gemeentehuis, of iets heel anders. Ontdek het samen en gebruik de Prokkelweek om de wens werkelijkheid te laten worden!”

Nawoord van Marieke:
“Vrijdag 3 april is bekend geworden dat ProkkelOpPad de ProkkelSterrenslag gaat vervangen. ProkkelOpPad is een opdrachtentocht die je als team op een zelf te kiezen dag in juli of augustus kunt lopen. Gewoon in je eigen gemeente. Wij vinden dit een geweldig alternatief. En hebben meteen ja gezegd. We gaan deze zomer met twee teams op ProkkelPad. Dat gaat helemaal goedkomen.”

Elmar de Bos, begeleider Dagbesteding Bakkerij de Werkspecht:

“Al aan het begin van het jaar vragen onze cliënten of we dit jaar weer naar de ProkkelSterrenslag gaan. En dan is het antwoord altijd: ‘Ja, natuurlijk!’ Ieder jaar gaan we samen met medewerkers van de gemeente, zij hebben er minstens zoveel zin in als wij. Vanaf beide kanten wordt er volop genoten van de dag. De cliënten omdat zo’n sportdag eens een keer iets anders is dan de dagelijkse realiteit. Ze ontmoeten nieuwe, gezellige mensen die enthousiast zijn en die hen complimenteren met hun sportprestaties. Dat zijn opstekers. En de medewerkers van de gemeente genieten en leren van de fanatieke en positieve opstelling van de cliënten. Voor iedereen is het een leuk dagje uit vol mooie en nieuwe contacten. En daar doen we het voor, want het is zo belangrijk dat het sociaal netwerk van onze cliënten wordt uitgebreid. Dat ze niet altijd dezelfde mensen zien. Ik denk dat het voor niemand goed is om in een vaste, kleine bubbel te zitten. Ook niet voor mensen met een verstandelijke beperking. Bovendien genieten ze zo lang na, de weken erna hebben ze het er nog over. Dat is zo mooi om te zien.”

“Het contact met de gemeente verloopt heel vlot, ook buiten de Prokkelweek. Marieke en haar collega’s nemen veel initiatief, bedenken nieuwe activiteiten, of passen bestaande activiteiten aan naar de behoeftes van onze cliënten. Zo mogen ze bijvoorbeeld elk jaar meedoen met de zwemvierdaagse. Ze zwemmen dan één ochtend mee en krijgen daarvoor een medaille. Dat vinden ze fantastisch.”

“We zouden graag door het jaar heen wat meer willen ondernemen met de gemeente, maar de realiteit is dat het nogal een geregel is vanuit de kant van de zorg. Wij kunnen ons niet altijd aanpassen aan hun plannen. Maar wat mooi is: als wij een leuk idee hebben, staat de gemeente daar altijd voor open. Mijn tip voor andere zorginstellingen die ook meer willen ondernemen met de gemeente, is dan ook om het contact te zoeken. Probeer het gewoon! Gemeenten zijn vaak bereid om samen iets te ondernemen, zoals naar de ProkkelSterrenslag te gaan, en de medewerkers zijn vaak ook nog eens hartstikke enthousiast. Je moet het alleen even vragen.”

Wil jij ook geïnterviewd worden, laat het ons weten via info@prokkel.nl.
We bellen je en zetten samen met jou het verhaal op papier.