Van pitch naar werk

Tijdens de Prokkelweek van afgelopen juni hebben zes ervaringsdeskundigen van Team Samen Sterk (Estinea) een pitch gehouden in aanwezigheid van het lokale bedrijfsleven. Via de pitch wilden Marcel, Lies, Danny, Catharina, Lisa en Bert laten zien en horen hoe belangrijk de inzet van talenten van mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt is.

estinea3

Team Samen Sterk bestaat uit een aantal gemotiveerde mensen met een beperking. Zij zijn ervaringsdeskundigen in opleiding. Vanuit hun eigen levenservaring willen zij anderen ondersteunen of helpen. Het kan zijn dat anderen net als hen een beperking hebben. Team Samen Sterk kan actief meekijken, meedenken én meedoen en zo mensen verbinden.
Marcel, Lies, Danny, Catharina, Lisa en Bert hebben elk een mooie pitch laten horen! Het bedrijfsleven, Gemeente Aalten, Gemeente Oost Gelre, het UWV waren aanwezig en iedereen was enthousiast. Mooie contacten zijn gelegd en adressen en telefoonnummers werden uitgewisseld! Ook werden er ideeën geopperd, bijvoorbeeld om contact te zoeken met gemeentes en ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’.

Inmiddels zijn we ruim drie maanden verder en is het natuurlijk interessant of de contacten al tot iets hebben geleid. En dat is zeker het geval!

Danny en Catharina hebben weliswaar nog niks concreets (Danny heeft wel gesproken met een bedrijf en Catharina zou graag met kinderen of ouderen willen werken), maar Lies doet inmiddels twee dagen in de week vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. En Bert mag inmiddels één ochtend in de week met dieren werken op de kinderboerderij in Aalten. Dit is allebei ontstaan uit de Prokkel pitch!

estinea2

En dat is nog niet alles, want Lisa heeft inmiddels meegedaan aan een echte musical! “Ik heb er altijd van gedroomd om mee te doen aan een musical en nu is die droom werkelijkheid geworden. Ik heb in het Steengroeve Theater in Winterswijk mogen meespelen in de musical ‘MZN8D’, naar Shakespeare’s ‘Midzomernachtsdroom’. Een klein bijrolletje, maar ik heb gezongen, gedanst en meegespeeld, hartstikke leuk!”

“Daarnaast mag ik binnenkort meelopen bij het theater. Ik weet nog niet of het eenmalig zal zijn (ik hoop natuurlijk vaker), maar het lijkt mij het leukst om bij de artiesten te mogen komen. En dan natuurlijk het liefst Simone Kleinsma, mijn grote idool. Ik heb haar één keer mogen ontmoeten, maar het allerliefst zou ik een hele dag met haar willen meelopen, dat is mijn allergrootste droom. En die droom blijft. Ik ben al achttien jaar groot fan van haar. Komende week gaan we de film over de Prokkel pitch bekijken. Tijdens de pitch, toen een cameraman ons gefilmd heeft, heb ik ook een oproep gedaan. Zou er wat uitgekomen zijn….?”

estinea1

Wat heeft er nu aan bijgedragen, dat deze mensen een (vrijwillige) werkplek hebben kunnen vinden? Ervaringsdeskundigen hebben door te pitchen laten zien hoe zij in staat zijn om zichzelf te ontwikkelen en hebben hierbij hun eigen talent onder woorden kunnen brengen.

Bij de pitch waren bedrijven aanwezig, die uitgenodigd waren. Door het feit dat ze bereid waren om hierbij aanwezig te zijn, toonden ze al hun interesse in het opnemen van deze mensen, ze waren voorbereid. Daarnaast zijn ze actief gaan zoeken in hun eigen netwerk.

Een andere belangrijke factor dat heeft bijgedragen is dat al deze mensen in één bijeenkomst werden samengebracht. En dat er vooraf is afgesproken dat er gehoor zou worden gegeven aan wat er in de bijeenkomst werd afgesproken. Mooi dat het ook echt tot resultaten heeft geleid!