Nieuwsbrief Jaargang 7, nummer 63 – 7 mei 2014

Aantal Prokkels: 182

Het aantal Prokkels staat nu op 182. Dat is een prachtig aantal met nog een kleine maand voor de start van de Prokkelweek. We horen dat veel mensen nog bezig zijn met het organiseren van een Prokkel, maar deze nog niet hebben aangemeld. Doe dat zo snel mogelijk, zodat we je het promotiepakketje nog op tijd kunnen versturen en we je Prokkel mee kunnen nemen in het landelijke en regionale persbericht.

Waarom Prokkelen?

Prokkelen is een laagdrempelige manier om invulling te geven aan het dichterbij brengen van de participatie samenleving. Zo’n samenleving ontstaat niet van zelf, daarvoor moet wel het een en ander georganiseerd worden. En dat organiseren, dat kan iedereen doen.

Mieke Miltenburg, eigenaresse van een coachingsbureau en mede initiatiefnemer van de Prokkelstages in Nijmegen, klopte afgelopen week bij een bouwmarkt aan voor een Prokkelstageplaats: “Het lijkt me hartstikke leuk, maar ik weet niet of ik dát wel kan, iemand begeleiden”, was de reactie die ze kreeg. Waarop Mieke zei “Dat is nou precies de reden waarom we zo’n Prokkelstagedag organiseren. Door samen iets te doen, leer je elkaar beter kennen. Dat is zo mooi, daarom organiseren we dit al zes jaar vanuit juniorkamer JCI Mariken”. En de stageplaats was rond.

Prokkel inspiratie

Het voorbeeld van Mieke is een van de vele voorbeelden. Er worden weer prachtige Prokkels aangemeld. Van samen eten tot fietsen, workshops over pictogrammen tot “omgekeerde” Prokkelstages, alles kan. Hieronder een aantal inspirerende voorbeelden, die je ook nu nog makkelijk zelf kunt organiseren. Elke ontmoeting is er een, elke Prokkel is er een.

– Prokkelstage “Verkeerd” in Geleen: Ambtenaren van de gemeente Sittard-Geleen lopen stage bij dagbesteding Buitenkans (Stichting WonenPlus). De stagiaires worden individueel begeleid door een van de deelnemers.

– Prokkel openhuis in Hengelo: Dag activiteitencentrum de Bussenkamp (Aveleijn) zet op vrijdagmiddag haar deuren open voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje te nemen bij ons. De cliënten laten zien wat zij zoal doen binnen de Bussenkamp.

– Rariteitenspeurtocht in Leek: Cliënten van woonvorm Rodenburg (Stichting De Zijlen) gaan samen met de kinderen uit groep 7 van basisschool de Beelen als echte speurneuzen op zoek naar een woord.

– Prokkelstage bij Albert Heijn in Zoetermeer: Dertig leerlingen van ZML-school De Keerkring gaan op Prokkelstage bij vijf  Albert Heijn filialen in Zoetermeer. De leerlingen mogen ervaren wat het betekent om te werken en collega’s te hebben, maken kennis met het werken in de supermarkt en verrichten allerlei ondersteunende werkzaamheden.

– Mensenrecht Prokkel in Almere: Politiek panel G-kracht bestaat uit 10 leden met een beperking. Tijden de Prokkelweek organiseren zij een politiek panel. Iedereen is welkom om mee te discussiëren over belangrijke onderwerpen door middel van een zelf ontwikkeld kwartetspel.

– Theatervoorstelling “Helden” in Monster: Een interactieve openlucht theatervoorstelling voor en door buurtbewoners, leerlingen van de basisschool en de bewoners van woonlocatie de Nederhof (Middin).

– Medewerkers Rondom Wonen koken op woongroep in Pijnacker: De medewerkers van Rondom Wonen gaan koken samen met de bewoners van Raaigras (Ipse de Bruggen).

– Afscheid nemen van…… in Biezenmortel: Twee vrijwilligers komen een workshop aanbieden met als centraal thema “Afscheid nemen” aan cliënten en medewerkers van Stichting Prisma. Op verschillende manieren wordt op een creatieve manier stil gestaan bij het thema en maakt men iets moois om herinneringen een mooi plekje te kunnen geven.

– Drama les in Den Bosch: Theatergroep Spring, bestaande uit mensen met een verstandelijke beperking, gaan een gastles geven aan de leerlingen van Koning Willen I college in Den Bosch. De leden van Onderling Sterk Vught en Waalwijk gaan onder leiding van een kok hapjes maken en deze onder het optreden uitdelen.

!!! Vergeet niet je eigen Prokkel aan te melden !!!

Klik hier om je Prokkel aan te melden.

 habbekratsPromotiemateriaal

Voor elke aangemelde Prokkel ligt er een mooi promotiepakket klaar om je Prokkel op te fleuren: een veelkleurige Prokkelvlag en een zak met ballonnen. De medewerkers van Habbekrats (Stichting WonenPlus) uit Weert zijn druk bezig met het inpakken en verzenden van de materialen. Meld snel je Prokkel aan zodat zij jou ook nog een pakketje kunnen versturen.

ProkkelSterrenslag

Het gaat goed met de aanmeldingen voor de ProkkelSterrenslag. Al meer dan 25 teams hebben zich aangemeld. Onder andere Nuon, UWV, TenEvents, Ieder(in), Tweede Kamer, Fonds NutsOhra, Parc Spelderholt, Studentensportraad Utrecht, C’M’S’, Driestroom, ‘s Heeren Loo, PwC, Reinaerde, USG Restart, Cordaan, Stichting WonenPlus, Vilans, NSGK, en VGN gaan met elkaar een zeskamp spelen.

Ook jij kunt mee doen met een team of alleen! Bedrijven, verenigingen, stichtingen, gemeenten, non-profitorganisaties, mensen met een beperking en particulieren zijn van harte welkom. Elk team bestaat uit minimaal acht en maximaal tien deelnemers. In sommige teams is nog een plekje vrij, dus ook individuele aanmelders zijn van harte welkom. Aanmelden kan door een mail te sturen naar sterrenslag@prokkel.nl.

Klik hier voor meer informatie.

Prokkelcertificaten

Iedereen die meedoet aan de Nationale Prokkelstagedag komt in aanmerking voor een Prokkelcertificaat. Het certificaat is zowel voor de stagiair als het stagebedrijf. Je kunt het certificaat downloaden op onze website.

thumb certificaat 

Klik op de afbeelding om het certificaat te downloaden.

Gouden Prokkels 

Er zijn drie verschillende categorieën Gouden Prokkels, deze zijn:

  • Prokkelen in de samenleving
  • Prokkelstages
  • Mensenrechten Prokkel

In elke categorie worden vijf Prokkels genomineerd. De lijst met nominaties wordt de laatste week van mei bekend gemaakt. Een vertegenwoordiger van de Prokkelorganisatie bezoekt de genomineerde tijdens de Prokkelactiviteit. Deze maakt een verslag van de Prokkel en al die verslagen gaan naar de jury. De jury beslist uiteindelijk wie de Gouden Prokkels wint. In elke categorie is er één winnaar.

De Gouden Prokkels worden uitgereikt op vrijdagmiddag 27 juni tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht. Dee bijeenkomst is van 14.30 tot 17.00 uur, houd deze datum dus vast vrij in je agenda. Ook als je niet genomineerd bent, ben je van harte welkom. Staatssecretaris Van Rijn zal samen met juryvoorzitter Gerdi Verbeet de Gouden Prokkels uitreiken. De Gouden Prokkels worden gefinancierd door Stichting SPZ, Coöperatie VGZ en het ministerie van VWS.

Prokkel Ambassadeurs

Steeds meer mensen melden zich aan als Prokkel Ambassadeurs op. Deze ervaringsdeskundigen maken Prokkel bekender bij de collega’s. Ze stimuleren hen mee te Prokkelen of zelf een Prokkel(stage) organiseren. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De Full Partners van Prokkel ondersteunen hen daarbij.  Neem als voorbeeld de video van Jan van de Pol van Reinaerde. Met zijn grote enthousiasme roept hij iedereen op om mee te Prokkelen.