Campagne ‘Inclusieve stembureaus’ 2023 gelanceerd door burgemeester Overbetuwe en eerste Prokkelduo

Op 15 maart 2023 zullen de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen plaatsvinden.
Ook dit keer zullen in veel gemeenten ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking als vrijwilliger samen met een andere vrijwilliger actief zijn op een stembureau.
We noemen zo’n ontmoeting een Prokkel. Het eerste duo dat dit jaar is gevormd, komt uit Elst.
Op donderdag 20 oktober heeft daarom burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van gemeente Overbetuwe (waar Elst bij hoort) samen met Prokkelduo Wilma en Lieke de campagne geopend.
De campagne is een initiatief van stichting Prokkel.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 waren in ruim 130 gemeenten ongeveer 200 Prokkelduo’s actief als vrijwilliger.
Mensen met een (licht) verstandelijke beperking vormden samen met iemand zonder beperking een vrijwilligersduo die de reguliere stembureautaken uitvoerden.
Niet alleen de duo’s en andere vrijwilligers op de stembureaus hebben het positief ervaren, ook is er veel landelijke en lokale media-aandacht* geweest voor de inclusieve stembureaus.
Volgend jaar bij de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen hopen we op nog meer deelnemende gemeenten!
Aankomende editie is het ook mogelijk dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking reguliere werkzaamheden doen (als ze al eerder hebben deelgenomen), alleen even meekijken of onderdeel zijn van een welkomstteam.

De inclusieve stembureaus dragen bij aan een inclusieve samenleving: vanuit het VN-verdrag Handicap wordt ook gevraagd om te zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en dit is een van de manieren waarop gemeentes er vorm aan kunnen geven.

*Er is aandacht voor de campagne geweest in het NOS liveblog en regiojournaal, Radio 1, Omroep MAX en nog heel veel meer plekken (https://www.prokkel.nl/nieuws/inclusieve-stembureaus-een-groot-succes/

Voor meer informatie, klik hier of bel/mail naar Marian Geling via 06-27057594 of info@prokkel.nl.