Genomineerden Gouden Prokkels bekend!

gouden-prokkelDe genomineerden voor de Gouden Prokkels zijn bekend!

Uit meer dan 300 Prokkels zijn vijftien Prokkels uitverkoren. Er zijn drie categoriën: Prokkelen in de samenleving, Prokkelstages en Mensenrechten Prokkel.

De genomineerden:

 

Prokkelen in de samenleving

 • Prokkelconcert in Dokkum: Opus 3 heeft een koor en twee ensembles, bestaande uit mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen zullen samen met mensen zonder een verstandelijke beperking een Prokkelconcert verzorgen. Ook zal er een popgroep optreden, die bestaat uit drie mensen met een verstandelijke beperking en twee zogenaamde maatjes (mensen zonder verstandelijke beperking). De groep is ontstaan uit een maatjesproject.
 • Feestweek leerwerkcentrum Dalfsen: Leerwerkcentrum Dalfsen Prokkelt op maandag, woensdag en vrijdag. Op maandag wordt de Prokkelweek op een sportieve manier geopend met een sportclinic in het stadion van PEC Zwolle. Op woensdag is er een kinderworkshop onder begeleiding van cliënten. Kinderen uit het dorp worden uitgenodigd om de workshop te volgen. Op vrijdag bezoeken cliënten twee bedrijven om een indruk te krijgen van het werken in de zorg.
 • Samen bakken in Tholen: De mensen van de dagbesteding van Sjaloom Zorg ontmoeten de leerlingen van juf Mirjam van de basisschool “School met de Bijbel” te Sint-Annaland. De cliënten laten “hun” werkplek zien aan de kinderen en gaan samen met ze aan de slag. Er worden cakes gebakken en taartdozen gekleurd en versierd die de kinderen mee mogen nemen naar huis.
 • Nuon en de Prokkelweek: Medewerkers van Nuon laten zich inspireren door de Prokkelweek en zoeken de verbinding met mensen met een beperking. Ze begonnen twee jaar geleden klein met deelname aan de ProkkelSterrenslag, maar hebben hun activiteiten inmiddels flink uitgebreid. Zo doen ze Prokkels samen met cliënten Cordaan, bieden ze Prokkelstages aan en doen ze dit jaar met maar liefst tien teams mee aan de ProkkelSterrenslag.
 • Buitenspeeldag in Terheijden: Leerlingen van obs De Windhoek, vrijwilligers en leerkrachten, begeleiders en cliënten Sovak organiseren samen de landelijke buitenspeeldag voor basisschooljeugd in Terheijden. Cliënten gaan helpen met het spelcircuit, samen met leerkrachten en vrijwilligers. Leerlingen van de basisschool gaan samen met de schoolgaande jeugd van Sovak diverse activiteiten en spellen doen.

 

Prokkelstages

 • 57 Prokkelstages in Houten: Van Houten&co organiseert ook dit jaar weer Prokkelstages in Houten. Allemaal aangepast op de wensen van de stagiair(e)s. Maar liefst 57 cliënten van allerlei verschillende organisaties zijn gekoppeld aan een stagebedrijf.
 • 100 leerlingen de Keerkring Zoetermeer op Prokkelstage: 100 leerlingen van ZML-school De Keerkring gaan op Prokkelstage. Winkels/bedrijven uit heel Zoetermeer doen mee! Op deze manier kunnen de leerlingen ervaren wat het betekent om te werken en collega’s te hebben en maken op een laagdrempelige manier kennis met het arbeidsleven. Al sinds 2014 doet de Keerkring mee met het Prokkelen. Ze begonnen met dertig stages in vijf Albert Heijn filialen in Zoetermeer.
 • 25 leerlingen de Parkschool Limbricht op Prokkelstage: Zo’n 25 leerlingen van de Parkschool gaan op Prokkelstage in Sittard en omgeving. Alle stageplekken zijn in de provincie Limburg. Diverse bedrijven en organisaties doen mee! De stageplekken zijn gezocht in samenwerking met ouders. Het is al het vierde jaar dat de Parkschool meedoet aan de Prokkelstages. Zowel voor als na de stage komen de leerlingen samen op hun school. In de navolgende dagen worden de leerlingen nog gevraagd een bedankbrief te schrijven aan hun organisatie.
 • Diverse Prokkelstages bij Sodexo – Landelijk:  Sodexo heeft in het hele land Prokkelstages aangeboden. Van Den Haag tot Enschede. Zo worden er bijvoorbeeld Prokkelstages aangeboden op verschillende cateringafdelingen, maar ook worden veel schoonmaakstages aangeboden. Daarnaast zijn er ook stages bij onder andere recepties en in de beveiliging.
 • Hartekamp Groep op Prokkelpad – Haarlem: Cliënten van de Hartekamp Groep gaan op Prokkelstage. De cliënten hebben heel veel Prokkelwensen ingestuurd: van een bezoek aan de Tweede Kamer of brandweer tot het samen met een banketbakker bakken van een taart. Er is een werkgroep gevormd die met deze wensen aan de slag is gegaan. Daarnaast gaan een aantal cliënten hun Prokkelstage doen in de Tweede Kamer.

 

Mensenrechten Prokkel

 • Lunch met burgemeester in Hilversum: De cursisten van LeOn (Leren & Ontwikkelen Amerpoort) verzorgen tijdens de Prokkelweek een lunch. Deze lunch zal gehouden worden in wijkcentrum De Geus, voor speciale gasten. Zo heeft bijvoorbeeld de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, toegezegd om te komen! Ook het bestuur van het buurthuis, de wethouder die over WMO gaat en een bestuurder van Amerpoort lunchen mee.
 • Prokkelen bij COC Limburg in Maastricht: COC Limburg is de belangenorganisatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt) in Limburg. COC Limburg is de allereerste lhbt organisatie die een Prokkel onmoetingsstage aanbiedt. Twee Prokkelstagiaires komen op Prokkelstage. Zij gaan roze koeken bakken, regenboogvlaggen opvouwen, administratieve taakjes doen en lhbt’s ontmoeten. Om zo te ontdekken dat personen die op hetzelfde geslacht vallen helemaal niet zo gek zijn.
 • BeleidsProkkel PI Dordrecht: Bij de Penitentiaire Inrichting (PI) in Dordrecht willen ze graag in gesprek met ervaringsdeskundigen. Hoe kun je er voor zorgen dat er minder mensen met een (licht) verstandelijke beperking in de gevangenis komen. En wat als ze er toch in komen. Wat kun je dan doen om te zorgen dat het goed met ze gaat. Dat is een van de vragen die de PI zich heeft gesteld. Er vindt onder meer een gesprek plaats met bewakers en een gedetineerde.
 • Workshop taart decoreren en in gesprek in Arnhem: Het doel van de workshop taart decoreren is in gesprek gaan met belangstellenden over participatie en integratie in de wijk. De workshop wordt verzorgd door cliënten van ’s Heeren Loo. Tijdens de workshop wordt door een gespreksleider uitleg gegeven over de verschillende onderdelen die het taartje bevat. Na de workshop kunnen aanwezigen in gesprek over de verschillende onderwerpen: methodisch werken, werken in de wijk, wonen in de wijk, jeugd en ambulante begeleiding.
 • LFB en de Prokkelweek – landelijk:  Ervaringsdeskundigen van de LFB gebruiken de Prokkelweek en Prokkelstages om zichzelf te ontwikkelen. Zo regelen ze bijvoorbeeld hun eigen Prokkelstage, geven ze gastlessen, leiden ze het Doe je mee? spel. En nog veel meer. Door te ervaren ontwikkelen ze zichzelf in de Prokkelweek.

Op vrijdag 1 juli reikt staatssecretaris Martin van Rijn in Utrecht de Gouden Prokkels uit tijdens een feestelijke uitreiking. Wil jij hier ook bij aanwezig zijn? Stuur een e-mail naar info@prokkel.nl.