Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink opent Prokkelweek 2020 met digitaal koffie-uurtje

Op maandag 8 juni opent minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink de Prokkelweek. Hij doet dit tijdens ‘Koffietijd’, een digitaal koffie-uurtje, georganiseerd door Wijdewereld TV in samenwerking met Stichting Prokkel.

In dit koffie-uurtje – tussen 10.00 en 11.00 uur – worden deelnemers met een verstandelijke beperking gekoppeld aan medewerkers van organisaties en bedrijven. Zo ontstaat een prikkelende, digitale ontmoeting, waarbij elke deelnemer kennismaakt met iemand van buiten zijn of haar eigen belevingswereld. Even met iemand anders in gesprek, van mens tot mens.

Meedoen
Koffietijd wordt sinds half maart wekelijks georganiseerd op donderdagochtend. Van maandag 8 tot en met zaterdag 13 juni zal het zelfs dagelijks zijn, in het kader van de Prokkelweek. Iedereen met een mobiele telefoon, tablet of computer met camera en internet kan meedoen. Klik hier voor meer informatie.

Ervaringen en inzichten delen over deze nieuwe tijd, gaan we wel of niet op zomervakantie, hoe is het om thuis te werken of weer met openbaar vervoer naar kantoor te moeten, maar ook praten over je gezamenlijke hobby, oftewel even in de wereld van een ander stappen. Een manier die kan helpen bij het verwerken van de gevolgen van social distancing en de intelligente lockdown.

Andere online activiteiten
Naast Koffietijd zijn er meer voorbeelden van online activiteiten in de Prokkelweek. Er zijn digitale BeleidsProkkels bij UWV, SVG Verslavingsreclassering, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar ook zijn er bijvoorbeeld online talentenjachten. Wie wordt het beste Special Talent van de gemeente Noardeast-Fryslân? En wie wint de Prokkel Talentenjacht van Estinea? We komen het te weten in de Prokkelweek. Verder is er in Zeewolde een online bingo, zendt h19 Centrum voor de kunsten hun educatieve lessen voor mensen met een beperking tijdens de Prokkelweek uit via de lokale omroep ORTS en geeft de brandweer van Stadskanaal een digitale rondleiding in hun kazerne aan cliënten van De Zijlen.

Wijdewereld TV
De initiatiefnemers van Wijdewereld TV inclusief ‘Koffietijd’ zijn Robert Rietveld (Design for Care) en Maxime van der Maesen (VanSelfie).

Stichting Prokkel en de Prokkelweek
Stichting Prokkel brengt sinds 2007 op landelijk niveau prikkelende en inspirerende ontmoetingen (Prokkels) tot stand tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Om te laten zien hoe belangrijk en waardevol deze ontmoetingen zijn, is er elk jaar een Prokkelweek. Eén week als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. In 2020 gaat de Prokkelweek – ondanks de coronacrisis – gewoon door, maar op veel plaatsen op een andere manier. Op een manier die past binnen de geldende richtlijnen.

Marian Geling, landelijk projectleider: “In deze verwarrende tijden zien we bij mensen met een beperking soms onbegrip en vaak een toenemende behoefte aan verbinding. De Prokkelweek is juist nu een krachtig instrument voor die verbinding. We zien dat er veel creatieve oplossingen zijn. Het valt op dat activiteiten kleinschaliger en meer lokaal zijn dan voorgaande jaren. En dat het wordt voortgezet in juli en augustus. We gaan een mooie Prokkelweek én Prokkelzomer tegemoet”.

Meer informatie en inspirerende voorbeelden van activiteiten vindt u op https://www.prokkel.nl

prok·kel de; m -s, -en 1 prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking   

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marian Geling, landelijk projectleider van Stichting Prokkel
E-mail: marian@prokkel.nl
Telefoon: 06-27057594