Nominaties Gouden Prokkel – In de Samenleving

De nominaties voor de Gouden Prokkels zijn bekend!
Wie maken dit jaar kans op het goud?

Er zijn in totaal vijftien activiteiten genomineerd, verdeeld over drie categorieën: ‘In de Samenleving’, ‘Mensenrechten/VN-verdrag’ en ‘Innovatief’. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 28 juni vindt de prijsuitreiking plaats, door Theo van Loon: grondlegger van de Prokkelweek en tevens voorzitter van de jury.

De Gouden Prokkel prijzen zijn bedoeld als inspiratie voor anderen. Belangrijk daarbij is op welke manier mensen met een verstandelijke beperking zelf betrokken zijn bij het bedenken en organiseren van Prokkels.

Hierbij de bekendmaking van de genomineerden in de categorie ‘In de Samenleving’.

 

Nominaties Gouden Prokkel – In de Samenleving

Bij de categorie ‘In de Samenleving’ draait het om ontmoeten en verbinden, in de samenleving zelf. Is er een ontmoeting tussen mensen met én zonder verstandelijke beperking en gaan ze hierbij gelijkwaardig met elkaar om? Het uitgangspunt is namelijk dat mensen met een beperking in de eerste plaats gewoon mensen zijn met dezelfde behoeften als ieder ander. Kortom, dat ze echt meedoen en dat dit als normaal wordt gezien.

In deze categorie zijn de volgende Prokkelactiviteiten genomineerd:

  • Spelletjes middag in Borgercompagnie (woensdag 5 juni): Logeerhuis/dagopvang Takoda organiseert een spelletjes/doemiddag. Kinderen van 8-13 jaar worden in groepjes verdeeld en gaan verschillende knutsels/spelletjes/doeactiviteiten doen. Er is ook een ijscokar en grabbelton aanwezig en er zijn kinderzwerfboeken.
  • HAN evenement in Laag-Soeren (donderdag 6 juni): Deelnemers van dagbestedingsgebouw ’t Sprengenhus (Elver) nemen deel aan workshops, gehouden door drie studenten van de HAN. De thema’s van de workshops zijn zingeving, plezier en bewegen. Aansluitend wordt er gebarbecued met verwanten, vrijwilligers en buurtgenoten.
  • Careander doet mee aan de Nationale Prokkelstagedag (donderdag 6 juni): Ruim vijftig cliënten van Careander gaan op Prokkelstage. Zij hebben op een formulier ingevuld welke stagevraag ze hadden. Vervolgens heeft Careander organisaties benaderd. Het bijzondere is dat veel stages begeleid gaan worden door medewerkers van de ondersteunende diensten van het Servicebureau, die niet altijd weten hoe ze met mensen met een beperking om moeten gaan. Hiermee is het niet alleen een stage voor één dag, maar ook begeleiding voor één dag.
  • Onderwaterwereld in graffiti in Assen (vrijdag 7 juni): Bewoners en cliënten van Vanboeijen gaan samen met scholieren doeken beschilderen met graffiti in het thema ‘Onderwaterwereld’. Deze doeken worden tentoongesteld tijdens het Boeijende Wensengala bij Vanboeijen op donderdag 13 juni in Meppel.
  • Philadelphia Prokkelproeverij in Amersfoort (vrijdag 7 juni): Het restaurant van Servicekantoor Amersfoort wordt omgebouwd om passanten op weg naar het station of de binnenstad kennis te laten maken met de doelgroep. Ook omliggende bedrijven worden uitgenodigd. Kandidaten van het Leer – Werktraject zorgen voor een lunch, de wethouder is aanwezig en er wordt muziek gemaakt en men kan kennismaken met eigen producten en kunst.