Terugblik op de Prokkelweek
We kijken terug op een Prokkelweek die anders was dan voorgaande jaren. Een Prokkelweek zonder ProkkelSterrenslag in Utrecht, zonder zeilProkkels op het IJsselmeer en zonder fysieke groepsactiviteiten. Maar een Prokkelweek die wel doorging, die misschien nog wel belangrijker en inspirerender was dan anders.
Een Prokkelweek waarin ervaringsdeskundige Ellis Jongerius uitgebreid bij Stax & Toine op NPO Radio 1 heeft verteld waarom voor haar de Prokkelweek belangrijk is, hoe zij en veel van haar collega’s de Prokkelweek gebruiken om mensen een inkijkje te geven in hun leefwereld en wat ze allemaal moeten doen om gewoon mee te kunnen doen in de samenleving. Waarom dat belangrijk is, niet alleen voor mensen met een beperking zelf, maar juist ook voor de samenleving als geheel. Dit interview – een Prokkel op zich – is een nieuwe mijlpaal. Mensen met een verstandelijke beperking worden zelf geïnterviewd, niet de mensen zonder beperking. Want Ellis was niet de enige op de landelijke radio. Ook Vincent Kiers mocht op 3FM vertellen over zijn ervaringen met Prokkelen.
En dan de Prokkelweek zelf. Dat die door moest gaan, was al snel duidelijk. En dat er mogelijkheden zouden zijn, werd ook al snel duidelijk. Want tijdens de lockdown bleek al heel snel dat er heel veel creatieve manieren werden bedacht om toch iets met of voor elkaar te doen. Zomaar twee voorbeelden uit de honderden die voorbij zijn gekomen: een bewoner van Trajectum regelde dat de plaatselijke kweker de bloemen niet vernietigde maar naar zorgpersoneel ging en bewoners van de Baalderborg Groep maakten kaarten voor de buren van het verpleeghuis om hen een hart onder de riem te steken.
Dat mocht wel meer zichtbaar en bekender worden. Reden om de digitale campagne #Prokkelenverbindt op te zetten. Alle mooie voorbeelden van verbinding werden op social media gedeeld, geliked en soms van commentaar voorzien. Ook is er daarvoor een aparte groep op LinkedIn gemaakt. Al deze activiteiten hebben mensen én organisaties meegenomen in de voorbereidingen voor hun Prokkelweek.
En dat heeft voor een hele mooie Prokkelweek gezorgd. Van online bingo’s tot digitale rondleidingen en online talentenjachten, er zijn veel activiteiten bedacht en uitgevoerd. Bij sommige organisaties was er elke dag wel een – digitale – activiteit. Hier en daar kwamen mensen ook bij elkaar, waarbij goed rekening werd gehouden met de 1,5 meter maatregelen.
De opening van de Prokkelweek werd dit jaar gedaan door minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink: zie hier. Hij deed dit tijdens het digitale koffie-uurtje ‘ProkkelKoffietijd’. Tijdens de Prokkelweek kon je elke ochtend om 10 uur hieraan meedoen. Onder het genot van een kopje koffie (of iets anders) met een ander kletsen en elkaar beter leren kennen. Gedurende de week werd ProkkelKoffietijd steeds populairder en sommige mensen deden zelfs elke dag mee! Vooral op vrijdag, toen Rick Brink meedeed, waren er veel deelnemers. Hij kwam bij elk gesprek even langs en beantwoordde vragen.
De donderdag was uitgeroepen tot Nationale ProkkelKaartendag (in plaats van Nationale Prokkelstagedag). Een dag om een kaartje te sturen naar een ander. Er werden bijvoorbeeld kaarten gestuurd naar stagebedrijven waar de stage dit jaar niet door kon gaan. Of naar bedrijven waarmee voorgaande jaren mee werd gedaan aan de ProkkelSterrenslag. Of er werd gewoon een kaartje gestuurd om de groeten te doen of als uitnodiging een keertje samen koffie te drinken. Er kwam van alles voorbij op social media en de vijf mooiste kaarten kregen een leuke prijs.
Ook waren er op donderdag enkele (digitale) BeleidsProkkels. We hebben hier een terugblik op geschreven en ook UWV schreef een verslag.
Benieuwd naar alle overige (lokale) initiatieven die er waren in de Prokkelweek? Bekijk alle activiteiten hier: https://www.prokkel.nl/prokkel/.
De Prokkelweek is voorbij, richten we ons vanaf nu op volgend jaar?
Nee, want we krijgen eerst nog de ProkkelZomer! In juli en augustus kun je bijvoorbeeld meedoen aan ProkkelOpPad. Kijk hier voor meer informatie.