Gouden Prokkels uitgereikt aan drie winnaars
Op vrijdag 22 september heeft demissionair minister Hugo de Jonge Gouden Prokkels uitgereikt. Deze prijzen worden uitgereikt voor de mooiste initiatieven waarbij ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.
Stichting Prokkel zet zich in voor een inclusievere samenleving. Ook voor mensen met een lichte of zware verstandelijke beperking, één miljoen inwoners in totaal, is er nog veel te verbeteren. Om die inclusie te bevorderen zet de organisatie zich het hele jaar in door ontmoetingen (Prokkels) te stimuleren tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. De twee bekendste activiteiten van de organisatie zijn de ‘Inclusieve Stembureaus’ tijdens verkiezingen en daarnaast de landelijke Prokkelweek. Vanuit die week worden elke jaar genomineerden voor de Gouden Prokkels gekozen.
Dit jaar waren er veertien genomineerden, verdeeld over twee categorieën. ‘Persoonlijke ontwikkeling’ was de eerste: wat heeft de Prokkel betekend voor de persoon met een (licht) verstandelijke beperking en welke blijvende veranderingen zijn er te merken? ‘Groepsimpact’ was de tweede categorie: wat heeft de Prokkel voor een groep betekend? Welk effect heeft het gehad op alle mensen?
De jury was vooral onder de indruk van degenen die het initiatief voor de ontmoetingen hebben genomen. Dat laat zien dat er veel behoefte is aan contact en dat de Prokkels ook belangrijk zijn voor de deelnemers. De jury bestond uit mensen die allemaal deskundig zijn op het gebied van verstandelijke beperkingen en/of vrijwilligerswerk. Bij het beoordelen van de nominaties heeft de jury gekeken naar de totale impact van de ontmoetingen.
Winnaars persoonlijke ontwikkeling
In de categorie persoonlijke ontwikkeling is gekozen voor twee winnaars. In beide gevallen zijn het mensen die voor de wereld om hen én ook daarbuiten heen zichtbaar zijn en daar ook zelf actief voor hebben gezorgd. Daarmee vormen ze een inspiratie voor een breed publiek. Kelly is sportverslaggever voor Special TV. Dat is een samenwerking tussen Aveleijn en RTV Oost. Er zijn zes duo’s met een beperking die daar tv maken. Zo zijn er productieleiders en ook presentatoren die zich richten op het weer, nieuws en entertainment. Kelly is één van de sportverslaggevers. Naast dat Kelly door het presenteren meer zelfvertrouwen heeft gekregen, vindt ze het ook fijn dat ze gerespecteerd wordt en er een fijne samenwerking is.Kelly is een rolmodel voor mensen met en zonder beperking. Ze doet iets dat veel mensen spannend vinden. Het is zichtbaar en kwetsbaar tegelijk en daarom een voorbeeld voor veel mensen.
Vincent en Lonneke winnen eveneens een Gouden Prokkel. Vincent is ervaringsdeskundige van Team Samen Sterk Twente (Estinea) en had een bijzondere ontmoeting met oud-volleyballer Lonneke Sloetjes. Zij heeft meegedaan aan het WK en de Olympische Spelen en heeft een beweegbureau in de Achterhoek. Ze ondersteunt bewegen/sporten voor mensen. Lonneke vond het heel leuk en was zelfs een beetje verbaasd dat Vincent al best veel over haar wist. Vincent had zijn vragen namelijk goed voorbereid en wilde van alles weten. Ook Lonneke was op haar beurt geïnteresseerd. Vincent heeft zichzelf heel open opgesteld in het gesprek. Dat maakte dat Lonneke ook veel over zichzelf kon vertellen. Zo hebben ze samen ontdekt wat hun overeenkomsten zijn. Het heeft hen dichter bij elkaar gebracht en ze hebben van elkaar geleerd. Het mooie is dat Vincent zijn ervaringen in een blog heeft gedeeld en op deze manier ook andere mensen inspireert tot ontmoetingen.
Winnaar groepsimpact
In de categorie groepsimpact is de samenwerking tussen Estinea (Aalten) en het Graafschap College (Doetinchem) als winnaar uit de bus gekomen. Door de gezamenlijke deelname met meerdere teams aan de ProkkelSterrenslag in 2022 kwamen beide partijen tot de conclusie dat ze elkaar graag weer zouden ontmoeten. De ervaringsdeskundigen van Estinea nodigden de studenten uit om bij hen langs te komen. En niet alleen bij hen, maar bij een groot aantal van hun collega’s. De studenten hebben toen de sport- en speldag georganiseerd. Hierdoor hebben weer nieuwe ontmoetingen plaatsgevonden, namelijk tussen de nieuwe lichting studenten en de bewoners van Estinea die niet bij de ProkkelSterrenslag het jaar ervoor waren. Een estafette van ontmoetingen dus. De jury vindt dit ook een mooi voorbeeld voor andere onderwijsinstellingen en zorgaanbieders.
De elf andere initiatieven – uit Appingedam, Assen, Dedemsvaart, Enschede, Haarlem, Hardenberg, Hilversum, Rotterdam, Rottevalle, Rozendaal en Schijndel zijn beloond met een Zilveren Prokkel.
Bekijk hier alle foto’s van de uitreiking
Meer info over de Gouden Prokkel vind je op deze pagina.